Aby potrawy były pyszne i aromatyczne musisz dobrać odpowiednią kompozycję ziół i przypraw. Każda potrawa z drobiu wymaga innych, starannie dobranych składników. Nie ograniczaj się tylko do pieprzu, soli i mielonej papryki, masz przecież całą gamę różnorodnych przypraw i ziół! Do mięsa drobiowego gotowanego możesz dodać koperek, pietruszkę, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól. Do pieczonego drobiu najlepiej jest dodać czosnek, estragon, majeranek, cząber, paprykę oraz pieprz, a do smażonego majeranek, paprykę, czosnek i pieprz. Mięso duszone wzbogacisz estragonem, majerankiem, czosnkiem, rozmarynem, pieprz i solą.
Drób możesz także przyprawić pieprzem kajeńskim lub chili, musisz jednak używać tych przypraw z rozwagą, gdyż są ostre. Połączenie bazylii z tymiankiem, rozmarynem oraz szałwią jest również aromatycznym i pysznym połączeniem dla mięsa drobiowego.