Czy to się w ogóle je? 10 najdziwniejszych potraw świata.

1 / 10

Aby żyć trzeba jeść – nasz organizm potrzebuje minerałów, witamin, białka, wody… Jedzenie – oprócz bardzo prozaicznej funkcji, jaką jest utrzymanie naszego ciała w pełni sił jest także składnikiem kultury w różnych częściach świata jada się różne rzeczy.  Ale czy człowiek zje  naprawdę wszystko? W różnych regionach świata jada się potrawy, których przybysz nie wziąłby (raczej) do ust, albo skosztowałby z ciekawości i…

Dla Europejczyka głównym źródłem dziwacznych i mało jadalnych potraw jest Azja. Opory (moje osobiste na pewno) budzą potrawy  z mięsa psów i kotów przygotowywane m. in. w kuchni wietnamskiej. Ale kuchnia azjatycka obfituje w wiele potraw, które – choć pożywne – są dla Europejczyka dziwne i często trudne do przełknięcia.

1 Chińska zupa z ptasich gniazd

Jednym z takich dań jest chińska zupa z ptasich gniazd. Gotowana z gniazd ptaków zwanych jerzykami. Ptaki te nie budują swych domków z trawy, piór, czy patyków, lecz ze śliny, a ponieważ osiedlają się w wyłomach skalnych na stromych morskich brzegach, zdobycie surowca na ten przysmak jest trudne. Nic dziwnego, że zupa z gniazd jerzyków jest bardzo droga, choć bogata w minerały i białko, a także działa jak afrodyzjak.

1 / 10