Czy to się w ogóle je? 10 najdziwniejszych potraw świata.
1 / 10 |
Aby żyć trzeba jeść – nasz organizm potrzebuje minerałów, witamin, białka, wody… Jedzenie – oprócz bardzo prozaicznej funkcji, jaką jest utrzymanie naszego ciała w pełni sił jest także składnikiem kultury w różnych częściach świata jada się różne rzeczy. Ale czy człowiek zje naprawdę wszystko? W różnych regionach świata jada się potrawy, których przybysz nie wziąłby (raczej) do ust, albo skosztowałby z ciekawości i…
Dla Europejczyka głównym źródłem dziwacznych i mało jadalnych potraw jest Azja. Opory (moje osobiste na pewno) budzą potrawy z mięsa psów i kotów przygotowywane m. in. w kuchni wietnamskiej. Ale kuchnia azjatycka obfituje w wiele potraw, które – choć pożywne – są dla Europejczyka dziwne i często trudne do przełknięcia.
1 Chińska zupa z ptasich gniazd
Jednym z takich dań jest chińska zupa z ptasich gniazd. Gotowana z gniazd ptaków zwanych jerzykami. Ptaki te nie budują swych domków z trawy, piór, czy patyków, lecz ze śliny, a ponieważ osiedlają się w wyłomach skalnych na stromych morskich brzegach, zdobycie surowca na ten przysmak jest trudne. Nic dziwnego, że zupa z gniazd jerzyków jest bardzo droga, choć bogata w minerały i białko, a także działa jak afrodyzjak.
1 / 10 |