Bób jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych. Pełna jego nazwa brzmi wyka bób. Nie jest znane miejsce jego pochodzenia, ale – co ciekawe – bób nie występuje w naturze w stanie dzikim. Jego jedyna odmiana – bobik wykorzystywana jest wyłącznie jako składnik paszy dla zwierząt.
Bób jako warzywo jadalne uprawiany był w basenie Morza Śródziemnego już w okresie neolitu. W starożytnym Egipcie był uważany za „pokarm umarłych”. Wierzono wtedy, że zmarli odczuwają głód podobnie jak żywi i dlatego wkładano im do grobu jedzenie – m. in. bób. Jego nazwa dwukrotnie została zapisana w Biblii: w II Sam. 17:27-29 i Eze. 4:9. Bób był wartościowym pokarmem umożliwiającym długie przetrwanie w obleganych twierdzach.
Właściwości bobu. Jak wiele roślin strączkowych, bób posiada wiele wartości odżywczych.
- Wspomaga odchudzanie – jest niskokaloryczny, ale pożywny, bogaty w witaminy i błonnik.
- Obniża poziom cukru. Zawarty w nim błonnik obniża stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo bób ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu stężenie cukru wzrasta stopniowo a nie gwałtownie.
- Zapobiega zakwaszaniu organizmu. Zawarte w nim związki sprawiają, że działa alkalizująco, czyli neutralizuje kwasy, zawarte w wielu spożywanych pokarmach.
- Chroni przed rakiem jelita grubego. Jest to zasługa zawartego w bobie białka zwanego lektyną, które wnikając w błonę śluzową jelita, uniemożliwia powstanie komórek rakowych i hamuje rozmnażanie już zmutowanych.
- W latach 1910 – 1913 z siewek bobu wyizolowano aminokwas zwany lewodopą. Początkowo nie przypisywano mu żadnych specjalnych właściwości; dopiero stopniowo przekonano się, że w organizmie człowieka lewodopa przekształca się w dopaminę, której niedobór stwierdza się u osób chorych na chorobę Parkinsona. Tak więc bób pomaga zwalczać jej objawy.
A oto zestawienie wartości odżywczych w 100 gramach bobu:
Wartość energetyczna (kcal) | 88 |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,3 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,1 g |
Cholesterol | 0 g |
Sód | 25 mg |
Potas | 332 mg |
Węglowodany | 18 g |
Błonnik | 8 g |
Cukry | 9 g |
Witamina A | 333 IU |
Białko | 8 g |
Wapń | 37 mg |
Witamina D | 0 IU |
Witamina B12 | 0 mg |
Kwas askorbinowy | 3,7mg |
Żelazo | 1,6 mg |
Witamina B6 | 0,1 mg |
A jak przygotowuje się bób?
Najprościej – klasycznie: gotuje się to warzywo w osolonej wodzie do miękkości, a ugotowany polewa się stopionym masłem, zrumienioną na maśle bułką tartą lub skrapia oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Starsi ludzie na wsi posypywali ugotowany bób tartą bułką i podsmażali; jedli go razem ze skórką. Można też wykorzystać go do ugotowania zupy, makaronu, pierogów, pasty do kanapek czy sałatki. Przepisów jest pewnie sporo.
Ciekawa strona, trafilem tu przypadkowo, ale od dzis bede wpadal czesciej, pozdro
Bardzo mi miło 🙂 serdecznie zapraszam 🙂