Alergeny: Kiwi

kiwi

Kiwi

Kiwi jest owocem o silnym potencjale alergizującym. Zawarty w niej alergen powoduje przede wszystkim pokrzywkę w okolicach ust, ale czasem może być przyczyną kłopotów z oddychaniem. Symptomy alergii pojawiają się już kilka minut po spożyciu kiwi. Nadwrażliwość na owoc często objawia się także katarem, podrażnieniem gardła, łzawieniem oczu czy kłopotami odnoszącymi się do układu pokarmowego. Podobnie jak w przypadku innych alergii pokarmowych podstawowymi narzędziami diagnostycznymi są testy skórne i wywiad alergiczny. Głównym sposobem walki z uczuleniem jest wyeliminowanie z diety kiwi oraz wszystkich produktów zawierających w swoim składzie uczulający owoc, takich jak dżemy, soki czy czekolady. Reakcje alergiczne wywołane przez kiwi ulegają znacznemu złagodzeniu na skutek obróbki termicznej. Uczulenie na kiwi wywołuje reakcję krzyżową między innymi z sezamem i papryką. Oznacza to, że reakcja alergiczna odbywa się jednocześnie na przynajmniej dwa alergeny o podobnej budowie białka.