Alergeny: Jajka

jajka

Jajka

Jajka zaliczają się do najczęstszych alergenów pokarmowych. Produkt powoduje nadwrażliwość przede wszystkim u dzieci, jednak może utrzymać się również w wieku dorosłym. Białko jaja kurzego zawiera około 20 różnych białek, wśród których najpopularniejszymi alergenami są: owoalbumina, owomukoid oraz owotransferyna. Niektóre alergeny nie przestają wywoływać szkodliwych reakcji nawet po poddaniu ich obróbce. Objawy występujące u silnie uczulonych pacjentów stwarzają zagrożenie dla ich życia. U osób tych może pojawić się między innymi obrzęk krtani, napad astmy, pokrzywka czy ostra biegunka. W żółtku jaja najistotniejszymi alergenami są alfa – liwetyna i globulina. Objawy uczulenia na jajko kurze mogą wystąpić od razu, tak jak wymioty i biegunka, bądź pojawić się później, tak jak astma oskrzelowa. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej należy zachować ostrożność również przy zakupie półproduktów i gotowych produktów.

Przepis na Sałatkę z zupek chińskich

autor Ilona

Przepis na Tiramisu, włoski deser

autor Ilona

Przepis na Nadziewane kluski śląskie

autor Ilona

Przepis na Kluski śląskie

autor Ilona

Przepis na Gołąbki bez zawijania

autor Ilona

Przepis na Racuchy z jabłkami

autor Ilona

Przepis na Befsztyk tatarski, tatar

autor Ilona

Przepis na Sos węgierski

autor Ilona

Przepis na Naleśniki z serem i owocami

autor Ilona

Przepis na Naleśniki

autor Ilona