Przepisy Ze Składnikiem: Zapach Rumowy

Zapach rumowy

Zapach rumowy

Zapach czy też inaczej aromat rumowy to jeden z wielu dodatków, które można znaleźć na półkach sklepowych. Zapach rumowy pozwala wydobyć smak i aromat potrawy dlatego też bywa często stosowany przez gospodynie domowe. Sprawia on, że ciasto czy też inne desery nabierają zapachu rumu i to bez użycia alkoholu. Niestety z prawdziwym rumem nie ma on nic wspólnego. Aromat dostępny w sklepach, niezależnie czy jest to rumowy, migdałowy, arakowy czy waniliowy, to mieszanina oleju roślinnego i aromatu określanego jako sztuczny lub identyczny z naturalnym a także chemicznych dodatków. W przypadku aromatu rumowego na zapach składają się estry olejków cytrynowego i pomarańczowego oraz wanilia. W zależności od rodzaju substancje zapachowe rozpuszczają się w oleju, utwardzonym tłuszczu roślinnym lub alkoholu. Zapachy zamknięte w małych buteleczkach mają niewiele wspólnego z naturalnym smakiem czy aromatem. W przypadku aromatu rumowego wystarczy tylko dodać odrobinę prawdziwego aromatu do tortu lub deseru. Trzeba jednak wówczas pamiętać, aby danie to było podawane jedynie dorosłym.