Przepisy Ze Składnikiem: Wykałaczki

wykałaczki

Wykałaczki

Małe, cienkie, zwykle drewniane patyczki niezbędne w każdej kuchni – wykałaczki. Takie niepozorne a potrafią wybawić z kłopotu kogoś komu jakiś smakowity kąsek utknął między zębami. Znacznie częściej jednak gospodynie domowe używają ich do spinania roladek lub faszerowanego kurczaka. Wykałaczki w kuchni lubią także ludzie młodzi szczególnie ci, którzy często urządzają domówki lub innego typu nieoficjalne przyjęcia.  To także dobry i szybki sposób na przekąskę dla niespodziewanych gości. Wykałaczki bowiem idealnie nadają się do zrobienia koreczków. Wystarczy tylko pokroić żółty ser w podobnej wielkości sześciany, do tego dobrać odpowiednie składniki i układać we właściwej kolejności na wykałaczkach. Żółty ser, surowa papryka, oliwki i wszystkie inne warzywa o odpowiednio twardej strukturze. Inną chociaż równie atrakcyjną formą koreczków są owoce. Do koreczków można wykorzystać zwykłe, drewniane patyczki lub specjalne ozdobne. Mogą one mieć różnorodne kształty – od najprostszych w klasycznym kształcie po bardziej ozdobne na górnej części aż po te o fantazyjnych formach, jak na przykład gwoździe. Poza zwykłymi drewnianymi najczęściej można spotkać zrobione z tworzyw sztucznych i zakończone przykładowo wąsami, ptaszkami czy sercami. W tym przypadku wyobraźnia ma szerokie pole do popisu.