Przepisy Ze Składnikiem: Tuńczyk W Oleju

Tuńczyk w oleju

Tuńczyk w oleju

Bogata w składniki odżywcze i nienasycone kwasy tłuszczowe ryba o wielkości nawet do 700 kg to tuńczyk. Jest on duży i drapieżny o wielkości nawet do 4 metrów i wadze do 700 kg. Ma kształt torpedy. Zamieszkuje głębiny Atlantyku i Pacyfiku oraz przylegających do nich mórz – m.in. Morze Śródziemne, można go znaleźć także na Morzu Północnym czy Barentsa. Błękitnopłetwy, długopłetwy, opastun i bonito – to najpopularniejsze gatunki tuńczyka. Zwykle dostępny jest w wersji surowej, wędzonej, suszonej i konserwować. W naszym regionie najłatwiej kupić jest w wersji konserwowej – w sosie własnym, wodzie lub oleju. Tuńczyk w oleju zawiera najwięcej kalorii spośród wszystkich konserwowanych. Najlepiej jest wybrać ten w oleju rzepakowym, jeśli nie będzie dostępny to słonecznikowym. Na ilość i jakość wartości odżywczych wpływ ma nie tylko to w jakim oleju zanurzono tuńczyka, ale także a może i przede wszystkim wielkość kawałków. Dobrze jest wybrać taki w całym kawałku a nie rozdrobniony, ponieważ ten drugi prawie nie ma witamin ani kwasów omega 3. Przed zakupem dobrze jest także sprawdzić skład – czasem w puszce można znaleźć więcej zalewy niż mięsa. Tuńczyk w oleju po otwarciu konserwy powinien być jasnoróżowy, zwarty i mieć przyjemny zapach, a olej musi być jasny.