Przepisy Ze Składnikiem: Szprotki

Szprotki

Szprotki

Szprotki to małe rybki (10 – 20 cm długości), które można znaleźć w Morzach Północnym i Bałtyckim, oceanie Atlantyckim, północnych częściach Morza Śródziemnomorskiego i Czarnego. Ich mięso jest  białe i bogate w tłuszcz. W smaku jest bardzo delikatne dlatego też do przyprawiania powinno się używać jedynie soli, pieprzu i soku z cytryny.   Te niewielkie rybki są bogate w białko i kwasy omega3, witaminy  grupy B, D, A i C, a także wiele składników odżywczych – sód, potas, wapń, jod, miedź, cynk,żelazo, magnez i fosfor. Niewielkie rybki, które można kupić świeże, w puszce lub wędzone. Mają charakterystyczny zapach. Można jednak się go pozbyć mocząc rybki w mleku przez godzinę. Są one tak niewielkie, że przed przyrządzeniem nie trzeba ich filetować. Nadają się do jedzenia w całości. Szprotki można wykorzystać do zrobienia past, nadzienia do faszerowanych jajek lub zapiekanek. Idealnie nadają się do pieczenia, smażenia i grillowania. Szprotki kupione w puszce wystarczy tylko wymieszać z zalewą, niezależnie od tego czy są to pomidory czy olej, i położyć na kanapkę.