Przepisy Ze Składnikiem: Sos Meksykański

 Sos meksykański

Sos meksykański

Meksyk w kuchni kojarzy się z pikantnością, fasolą, pomidorami , papryką, szczególnie ostrą, nachos, tortillą czy quesadilla. Pomidory i papryki stanowią podstawę sosu znanego pod nazwą meksykański. To klasyczny a raczej klasyczne ostre sosy określane mianem Meksykańskie “Salsa Picante”. Dzielą się bowiem ze względu na rodzaj użytej papryczki. Na bazie papryczki chili Habanero powstaje sos El Yucateco, natomiast na podstawie papryczki chili Pequin tworzony jest sos Cholula. Dla zabieganych na sklepowych półkach jest duży wybór sosów meksykańskich. Jeśli jednak ktoś ma chwilę czasu warto przygotować samodzielnie ten dodatek do potraw. Tym bardziej, że wówczas to od nas zależy czy będzie on w wersji łagodniejszej czy pikantniejszej. Stopień pikanterii można dozować dodając odpowiednio więcej lub mniej papryczki chili lub też wybierając tę łagodniejszą lub ostrzejszą. Gdy ktoś decyduje się na wersję ekstremalnie pikantną może sięgnąć po papryczkę Habanero – jedną z najostrzejszych papryczek świata. Wspomniana wcześniej papryczka pequin natomiast jest znana w Meksyku pod nazwą arrebatado (gwałtowna) co świetnie odzwierciedla jej charakter. Jest ona bardzo ostra, lecz pikantność szybko przemija. Na rynku dostępne jest wiele różnych odmian papryki chili, a każda z nich nada swoisty smak daniu do którego zostanie dodany sos meksykański.

Przepis na Imprezowe tortille

autor Ilona