Przepisy Ze Składnikiem: Roszponka

Roszponka

Roszponka

Mimo iż tak naprawdę nie należy do rodziny sałat lecz do roślin kozłkowatych to właśnie z sałatą bywa najczęściej kojarzona. Roszponka bo to o niej mowa nazywaną jest inaczej roszpunką, raszpanką, kozłkiem lub rapunkułem. Ma ona zielone, niewielkie liście w których mieści się wiele wartości odżywczych. Kupując warto wybierać tę o najdrobniejszych liściach, gdyż one są najsmaczniejsze. Dawniej uważana w naszym kraju za chwast, obecnie przeżywa prawdziwy renesans. Można uprawiać ją w ogródku a także w domu w doniczce, najlepiej na parapecie. Wymaga bowiem nasłonecznionego miejsca. Ma delikatny, orzechowy smak dzięki ukrytym w niej olejkom eterycznym. Wprawdzie można wykorzystać ją do zup, najlepsza jednak jest na surowo, na przykład pod postacią sałatek. To bogate źródło witamin – A, C i tych z grupy B. Zawiera także sole mineralne, żelazo, miedź, cynk, wapń, potas i magnez. To dobry dodatek dla osób mających problemy z cukrem i odchudzających się – należy do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym.  Roszponka to smaczny dodatek do potraw z którego warto korzystać w okresach stresowych lub przy problemach ze snem. Ma ona działanie uspokajające.