Przepisy Ze Składnikiem: Rosół

Rosół

Rosół

Każdy, niezależnie czy to amator czy zawodowiec w kuchni, ma swój przepis na rosół. Niektórzy dodają lekko opaloną cebulę, inni paprykę, a jeszcze inni podroby. W podstawowym składzie jednak musi być kilka produktów – mięso, warzywa, przyprawy i woda. Bez tego rosół nigdy się nie uda. Wybór mięsa zależy od osobistych preferencji – można użyć wołowiny, wieprzowiny albo drobiu. Najpopularniejszym mięsem do gotowania rosołu jest chyba “porcja rosołowa” czyli korpus kurczaka lub indyka, rzadziej skrzydła z kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka. W skład porcji warzyw niezbędnych by powstała ta aromatyczna zupa zawsze wchodzi marchewka, pietruszka, por i seler. Można dodać także opaloną nad gazem cebulę czy czerwoną paprykę. Większość kucharzy podaje rosół z makaronem nitkami, dużo rzadziej spotykanym dodatkiem są gotowane ziemniaki. Na talerzu także obowiązkowo powinna znaleźć się drobno posiekana natka pietruszki lub zielony koperek. Rosół zwykle kojarzy się z niedzielnym lub świątecznym obiadem, czasem z chorobą. Każdy wielokrotnie słyszał w dzieciństwie, że na przeziębienie najlepszy jest rosół. I tak jest rzeczywiście. Wiąże się to przede wszystkim z faktem, że gorący rosół rozgrzewa, ponadto witaminy pochodzące z warzyw gotowanych w zupie są lepiej przyswajalne niż te z surowych warzyw.