Przepisy Ze Składnikiem: Makaron Ryżowy

makaron ryżowy

Makaron ryżowy

Lekkostrawny, smaczny i zdrowy – to tylko kilka z wielu zalet, jakimi został obdarzony makaron ryżowy. Jest on bardzo popularny w krajach azjatyckich. I chociaż nadal można tam spotkać kucharzy, którzy wyrabiają go ręcznie większość ludzi zaopatruje się w sklepach. Klasyczny makaron ryżowy ma kształt podobny do spaghetti, bywa jednak o wiele dłuższy. Rekordowe nitki mają nawet metr długości. Makaron powinien być długi ponieważ im dłuższy tym lepszy. Jego długość jest symbolem pomyślności i długiego życia. Tradycją stało się już przyrządzanie dania na bazie makaronu ryżowego z okazji urodzin lub obchodów Nowego Roku. Nie można go wówczas pokroić lub złamać, ponieważ można w ten sposób utracić szansę na zdrowie i szczęście. Spośród wszystkich dostępnych rodzajów makaronów ryżowy ma najmniej wartości odżywczych, co nie oznacza, że nie posiada ich wcale. Zawiera witaminy z grupy B, selen, magnez i mangan. Jednak jego najważniejszą zaletą jest brak glutenu, cholesterolu i tłuszczu. Kolejną z zalet jest sposób przyrządzania – zwykle podaje się “gotowany” lub smażony na oleju. “Gotowanie” odbywa się w bardzo prosty i szybki sposób – porcję makaronu należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez odpowiednio długi czas – zwykle jest to między 3 a 5 minut.