Przepisy Ze Składnikiem: Mak

 Mak

Mak

Mak – maleńkie czarne kuleczki, które najczęściej kojarzą się z narkotykami, posypką na chlebie lub makowcem, najlepiej domowym robionym przez mamę lub babcię. Do celów kulinarnych zwykle stosuje się dwa gatunki maku – niebieski i biały (do wypieków rogalików marcińskich). Medycyna ludowa i kosmetyka z kolei wykorzystuje mak polny, natomiast w medycynie stosowany jest mak lekarski. Tworzy się z niego opium czyli bazę leków typu kodeina czy morfina. Stosowany w kuchni mak niebieski ma wiele wartości odżywczych, m.in. dużą ilość wapnia czyli budulca kości. To także dobre źródło witamin (A, C, D i E). Mak to także kwas foliowy i minerały – cynk, fosfor, magnez, żelazo, miedź i mangan. Mak lekarski służy także do wyrobu oleju makowego. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie te z grupy omega – 6 (np. linolowy) mają dobry wpływ na pracę serca i wspomaga przywrócenie równowagi pomiędzy dwoma typami cholesterolu – dobrym (HDL) i złym (LDL). Zwykle można znaleźć go w sklepach ze zdrową żywności. Stanowi świetny dodatek do sałatek.