Przepisy Ze Składnikiem: Kefir

Kefir

Kefir

Nabiał jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Kefir nie jest tutaj wyjątkiem. Powstaje zwykle z mleka krowiego lub koziego. Przygotowuje się go poprzez dodanie specjalnych granulek zawierających kultury drożdży i bakterie kwasu mlekowego. Mikroorganizmy dodane do mleka w przeciągu 24 godzin rozmnażają się i dzięki temu zaczyna się proces fermentacji cukrów. Wówczas usuwa się granulki i kefir jest gotowy do spożycia. Jest on napojem lekkostrawnym, znacznie łatwiejszym do przyswojenia przez organizm niż mleko czy jogurt. Kefir to bogate źródło wapnia, kwasu foliowego, magnezu a także potasu i witamin z grupy B. Ma duży wpływ na poprawę działania układu trawiennego i usuwanie toksyn zalegających w jelitach dzięki czemu jest świetną przekąski lub dodatkiem do posiłku dla osób dbających o linię i odchudzających się. Ponadto sam w sobie ma niewiele kalorii. Kefirem powinny zainteresować się także osoby cierpiące na alergię i cukrzycę. Pozwala też obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie i ciśnienie tętnicze.