Przepisy Ze Składnikiem: Kawa

Kawa

Kawa

Kawa – najbardziej pożądany napój świata każdego poranka. Do najbardziej popularnych gatunków należą Arabica i Robusta, oczywiście występuje wiele różnorodnych mieszanek tych gatunków. Smak kawy zależy przede wszystkim od czasu palenia. Można oczywiście pić kawę zieloną, chociaż jej smak wcale nie przypomina takiej kawy jaką znamy. Raczej można ją porównać do picia wywaru z siana. Niektórzy uważają jednak, że warto ponieważ ma działanie odchudzające. Większość ludzi woli jednak kawę czarną od zielonej. Arabica jest kawą bardzo aromatyczną i łagodną, czasami można w jej smaku dopatrzeć się nuty czekoladowej lub korzennej. Jej delikatny smak wynika z mniejszej ilości kofeiny – zawiera od 1 do 1,5%. Drugim najbardziej znanym gatunkiem jest Robusta – zawiera więcej kofeiny (2 – 2,5%) przez co ma ostrzejszy i bardziej gorzki smak. Arabica jest droższą kawą, mimo to chętniej spożywaną w porównaniu z Robustą – statystyki mówią o tym, że 70%  światowego rynku to właśnie Arabica. Warto tutaj wspomnieć o najdroższej kawie świata – kopi luwak. Ze względu na cenę i proces powstawania rzadko kto jednak decyduje się na jej próbowanie. Powstaje ona bowiem z odchodów małego zwierzątka cywety. Żyje ona w Indonezji, a jej przysmakiem są najbardziej dojrzałe ziarna kawy. W organizmie rozpoczyna się proces ich fermentacji. Po wydaleniu tubylcy oczyszczają odchody, a następnie nadtrawione ziarna wypalają i przygotowują kawę w tradycyjny sposób.