Przepisy Ze Składnikiem: Jarzynka

Jarzynka

Jarzynka

Jarzynka to popularna nazwa mieszanki suszonych warzyw, na przykład marchewki, pietruszki lub selera. Podobnie jak kostki rosołowe służy doprawianiu potraw. W przeciwieństwie jednak do nich nie zawiera utwardzonych tłuszczy roślinnych, dzięki którym kostki nadają daniu specyficzny smak. Różnego typu jarzynki można kupić w sklepach a tak że wykonać samemu. Wykonanie w domu ma jedną zaletę – o ilości i wyborze składników decyduje ta osoba, która ją wykonuje. Można wybrać ulubione warzywa, dodać więcej lub mniej określonych składników. Nie jest to trudne – suszone warzywa można kupić w sklepach i odpowiednio wymieszać. Jeśli ktoś ma dużo czasu lub dostęp do świeżych warzyw najlepiej z własnego ogródka może samodzielnie zrobić suszone warzywa. Wystarczy pokroić je na niewielkie kawałki i wysuszyć w piekarniku. Pieczenie trwa około 6 godzin w dość niskiej temperaturze – 60 – 80 stopni. Po wysuszeniu i wymieszaniu można dodać jeszcze ulubione przyprawy i drobno zmielić blenderem dzięki czemu łatwiej będzie później użyć w doprawianiu dań.

Przepis na Gołąbki bez zawijania

autor Ilona