Przepisy Ze Składnikiem: Fasolka

Fasolka

Fasolka

Fasolka to niezwykle wszechstronne i łatwe w przygotowaniu warzywo. Ułatwia to różnorodność samej fasoli – od szparagowej poprzez popularnego “Jasia” aż po Mung, azuki, limę czy Kidney. I chociaż wszystkie zawierają dużo podobnych wartości odżywczych to każda z nich ma także inne właściwe dla swojego rodzaju zalety. Dobrze jest poznać wady i zalety każdego rodzaju i stosować je w zależności od potrzeb zdrowotnych i gotowanej potrawy. Młodą fasolkę szparagową wystarczy ugotować w wodzie lub na parze i jest idealnym dodatkiem do obiadu czy sałatki. Poza sezonem można wykorzystać do tego celu mrożoną. Fasola dostępna jest także w wersji suszonej i konserwowej. Fasolka jest bardzo wartościowym warzywem, zawiera dużo witaminy C i karotenu, a także żelaza, fosforu i soli wapnia. Jest ona szczególnie polecana osobom cierpiącym na nadkwasotę (zgagę) ze względu na to, że ma działanie zasadotwórcze. Fasolka ma także działanie moczopędne o czym warto pamiętać. Dawniej wywarem ze strąków fasolki szparagowej leczono cukrzycę. Fasola obniża poziom cukru we krwi, chociaż sama w sobie jest bardzo kaloryczna.

Przepis na Zupę jarzynową

autor Ilona