Przepisy Ze Składnikiem: Bułki

Bułki

Bułki

Kajzerka, grahamka, wrocławska, pszenna, żytnia – każdy znajdzie coś dla siebie. Różnią się pod wieloma względami, ale mają też cechy wspólne – przede wszystkim wielkość. Bułki, bo to o nich właśnie mowa to jeden z rodzajów pieczywa dostępnego w sklepach czy piekarniach. Coraz częściej bułki są także pieczone w domach. Zwykle kojarzy się je z kanapkami czy szybkim jedzeniem jak hamburgery czy hot dogi. Niektóre rodzaje tego pieczywa są specyficzne dla danego kraju, jak choćby ciabatta dla Włoch, chałka dla Izraela czy bagietka i brioszka dla Francji.  Bułki można podawać na słodko lub wytrawnie, szczególnie te pieczone w domu mogą zawierać ulubione dodatki lub przyprawy. Te z dodatkiem papryki, cebuli, pieczarek czy wędliny mogą stanowić samodzielną przekąskę a także drugie śniadanie zabierane do szkoły lub pracy. Bułki w zależności od rodzaju mają także specyficzny kształt – podawane zwykle na słodko brioszka i chałka mają kształt warkocza. Bagietki są podłużne, ciabatty kwadratowe a kajzerki, grahamki i inne najczęściej okrągły, czasem bywają łączone po kilka. Wprawdzie bułki podobnie jak chleb można robić na zakwasie to jednak znacznie częściej wyrabia się je z użyciem drożdży.